Bývalý šéf diplomacie Kovács je za mimoriadne zasadanie parlamentu v Budapešti

01.09.2012 Celý región

Budapešť 1. septembra (TASR) - Niekdajší šéf maďarskej diplomacie László Kovács bude iniciovať čo najrýchlejšie zvolanie mimoriadneho zasadania budapeštianskeho zákonodarného zboru a pozvanie vládnych činiteľov na toto rokovanie v súvislosti s vydaním odsúdeného azerbajdžanského vraha z Maďarska do jeho vlasti.

Ramil Sahib Safarov ako účastník kurzu angličtiny v rámci Partnerstva za mier vo februári 2004 na internáte Univerzity národnej obrany Miklósa Zrínyiho v Budapešti sekerou, kúpenou v hypermarkete, zabil arménskeho kolegu z kurzu Gurgena Margariana - údajne preto, lebo ho provokoval a zneuctil azerbajdžanské národné symboly.

Maďarská justícia poslala páchateľa brutálnej vraždy v roku 2007 na doživotie za mreže; v tejto krajine by sa bol dostal na slobodu najskôr po 30 rokoch.

Krátko po piatkovom vydaní do Azerbajdžanu, kde si mal odpykať zvyšok trestu, ho prezident Ilham Alijev omilostil a Safarov je už odvtedy na slobode.

Arménsko reagovalo na postup Budapešti ešte v ten istý deň prerušením diplomatických a všetkých ostatných oficiálnych vzťahov s Maďarskom, o čom arménsky prezident Serž Sarkisian informoval v Jerevane veľvyslancov členských krajín OSN akreditovaných v tejto zakaukazskej krajine.

Podľa dnešného vyjadrenia Lászlóa Kovácsa pre maďarskú tlačovú agentúru MTI je potrebné posúdiť pozadie krokov, ktoré spôsobujú kreditu krajiny vážne škody a v tejto súvislosti aj zámery vlády na vyvodenie záverov.

V súčasnosti šéf zahraničného kabinetu opozičných socialistov a podpredseda zahraničného výboru maďarského parlamentu vyhlásil, že Orbánova vláda robí denne také hrubé chyby, ktoré spôsobujú vážne škody pre posudzovanie krajiny na medzinárodnej scéne. Teraz vyvolalo medzinárodné pobúrenie vydanie spomínaného - za brutálnu vraždu odsúdeného - dôstojníka z Azerbajdžanu, poznamenal.

Podľa Kovácsových slov mali zodpovední v maďarskej vláde vedieť, že Ramila Sahiba Safarova budú vo vlasti oslavovať ako národného hrdinu a ani sa tam nevynorí možnosť, že by si po vydaní odpykal zvyšok právoplatného trestu. Preto sa rozhodnutie Budapešti malo spájať s adekvátnymi zárukami z Baku. Ak sa tak stalo a azerbajdžanská strana ich porušila, potom mala Budapešť na správu o prezidentskej milosti pre odsúdeného vraha reagovať neodkladne protestom. K tomu však doteraz nedošlo a maďarská vláda aj naďalej mlčí o motívoch rozhodnutia, konštatoval niekdajší dlhoročný maďarský minister zahraničných vecí.

Ako povedal, navyše aj vývoj bilaterálnych vzťahov s Azerbajdžanom, viaceré kontakty na úrovni premiérov a iných vysokých predstaviteľov, ako aj informácie o zámere Azerbajdžanu kúpiť maďarské dlhopisy "vytvárajú veľmi zlý - dúfam, že mylný - dojem, že toto stálo v pozadí rozhodnutia".

Vládna strana FIDESZ v dnešnom vyhlásení konštatovala, že kauzu vydania do Azerbajdžanu považuje z medzinárodnoprávneho hľadiska za usporiadanú a uzavretú. V plnej miere sa stotožňuje s oficiálnym postojom vlády, v zmysle ktorého došlo v danom prípade k rešpektovaniu všetkých pravidiel medzinárodného práva.
 

Vyberte región